ECB: en bitcoin kvalifikation

Översättning av en artikel publicerad måndagen av Europeiska centralbanken :

« Bitcoin kallas ofta virtuell valuta. Men vad betyder det? Och vad är det egentligen?

Bitcoin är en digital token som kan bytas elektroniskt. Det existerar inte i fysisk form. Bitcoins skapas och spåras inte av en enda myndighet eller organisation, utan av ett nätverk av datorer som använder komplexa matematiska formler.

Så det är virtuellt, men det är inte en valuta. Varför detta ?

1. Det stöds inte av något: Bitcoins utfärdas inte av en central offentlig myndighet. När du äger en 10 euro not, garanterar ECB din rätt att använda den någonstans i euroområdet. Ingen garanterar din rätt att använda dina bitcoins och ingen försäkrar deras stabilitet.

2. Detta är inte en vanlig betalningsmetod: Om bitcoin var en valuta kan du räkna med att kunna använda den överallt. Men i själva verket finns det väldigt få platser där du kan betala i bitcoins. Och när det är möjligt är transaktioner långsamma och dyra.

3. Användare är inte skyddade: hackare kan stjäla dina bitcoins. När det händer har du inget rättsligt skydd.

4. Det är för flyktigt: En valuta måste vara en pålitlig värdebutik för att du ska vara säker på att det du äger kommer att låta dig köpa mer eller mindre samma morgon eller ett år. Bitcoin är inte stabil. Dess värde exploderade och föll dramatiskt under några dagar.

Om det inte är en valuta, vad är det?

Bitcoin är en spekulativ tillgång. Med andra ord är det något du kan satsa på för att försöka göra vinst, men med risken att förlora din investering.

Kommer ECB att förbjuda bitcoin?

ECB är inte ansvarig för att förbjuda eller reglera bitcoins eller andra kryptokurvor. Men med tanke på bristen på konsumentskydd är det viktigt att vara försiktig.  »

källa: ecb.europa.eu

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *